Trykfarver og trykteknikker

Når du skal have trykt dine materialer, er det en klar fordel at have kendskab til trykfarver og trykteknikker. Ved at have lidt viden indenfor dette, sikrer du dig i højere grad imod at falde i de fælder, der måtte være.

Et af de største problemer, som rigtig mange oplever er, at farverne arter sig forskelligt fra skærm til tryk. Du har sikkert oplevet, at du har taget et flot billede med din mobiltelefon eller dit digitalkamera til din tryksag for efterfølgende at se, at farverne på trykket ikke matcher farverne på din skærm.

Men hvorfor er farverne ikke er ens?

Vi arbejder som hovedregel med to forskellige farverum kaldet RGB og CMYK. Når du tager et billede med henholdsvis din mobiltelefon eller dit digitalkamera vil billedet blive taget i farverummet RGB. RGB tager udgangspunkt i rød, grøn og blå og anvendes som farverum til eksempelvis computere samt TV. Når du derimod får produceret dine materialer, bliver de trykt i CMYK, hvilket er et langt mindre farverum end RGB.

Det er derfor vigtigt, at du husker at konvertere alle dine filer til CMYK, inden du sender dem til tryk. Dette gælder både billeder og farveflader. Dog skal du også være opmærksom på, at din computerskærm måske ikke er kalibreret til at kunne vise de nøjagtige CMYK farver. Og du vil derfor måske opleve, at farverne arter sig forskelligt.

Det er dog ikke kun de forskellige farverum, der er afgørende for, hvordan farverne vil se ud, men også valget af papir har en indflydelse. Hvis du eksempelvis vælger, at trykt på offset papir vil farverne ofte blive en smule mørkere. Dette er derfor også noget, du skal tage hensyn til. Vil du gerne høre mere om de forskellige typer af papir? Så se mere her.

Vil du vide mere?

Har du spørgsmål omkring trykfarver og trykteknikker? Så er du altid velkommen til at kontakte os.